Οικογένειες στην Κορέα vs Ελλάδα: Οικονομικές Προκλήσεις και Προσωπικές Παρατηρήσεις με Στατιστικά Στοιχεία

Στην ερώτηση που μου έγινε: Ποια είναι η οικονομική κατάσταση των οικογενειών στην Κορέα σε σχέση με την Ελλάδα; Η απάντηση είναι πολυδιάστατη και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η κοινωνική τάξη, η πόλη και το οικογενειακό μοντέλο.

Η “μεσαία τάξη” έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και ποσοστά στις δύο χώρες, και το κόστος ζωής και οι κοινωνικές επιλογές διαφέρουν πολύ. Ωστόσο, μπορούμε να δούμε τους βασικούς άξονες που περιγράφουν τη γενικότερη εικόνα.

📚 Εκπαίδευση & Ιδιωτική Διδασκαλία

Κορέα:


Η ιδιωτική διδασκαλία μέσω των “hagwons” είναι σχεδόν καθολική, με το 78,3% των μαθητών δημοτικού να παρακολουθούν τουλάχιστον ένα φροντιστήριο, ξοδεύοντας κατά μέσο όρο 7,2 ώρες/εβδομάδα σε αυτό. Το κόστος στις πλούσιες περιοχές της Σεούλ μπορεί να φτάσει τα ₩1,5 εκατομμύρια (~1.400 ευρώ) το μήνα ανά παιδί. Παρά τη μείωση στον μαθητικό πληθυσμό, οι δαπάνες της χώρας για φροντιστήρια το 2024 άγγιξαν τα ₩29,2 τρισεκατομμύρια (περίπου 21 δισεκατομμύρια ευρώ).
Η ιδιωτική διδασκαλία είναι κοινωνική αναγκαιότητα και σύμβολο κοινωνικής πίεσης — πολλά παιδιά την παρακολουθούν επειδή το κάνουν οι φίλοι ή η κοινότητα.

Ελλάδα:


Οι μαθητές στην Ελλάδα παρακολουθούν ιδιωτικά φροντιστήρια κυρίως στα γυμνάσια και λύκεια, ειδικά για την προετοιμασία των Πανελληνίων εξετάσεων, αλλά σε πολύ μικρότερο ποσοστό. Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μόνο περίπου 7,7% των μαθητών φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία όλων των βαθμίδων (δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο).
Οι δαπάνες για ιδιωτική εκπαίδευση είναι περιορισμένες σε σύγκριση με την Κορέα, και η ιδιωτική εκπαίδευση για αντικείμενα όπως πιάνο, ταεκβοντό κλπ. είναι λιγότερο διαδεδομένη ή ενταγμένη στην καθημερινή εκπαιδευτική ρουτίνα.

Η βασική διαφορά είναι ότι στην Κορέα η συμμετοχή σε φροντιστήρια είναι μαζική και κοινωνικά επιβαλλόμενη, ενώ στην Ελλάδα πρόκειται για περιορισμένη επένδυση που εξαρτάται από οικονομικές δυνατότητες και ανάγκες.

💰 Αποταμίευση & Οικονομική Στρατηγική

Κορέα:


Η αποταμίευση των νοικοκυριών είναι υψηλή, με ποσοστό προσωπικής αποταμίευσης περίπου 8,5% του διαθέσιμου εισοδήματος, ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο. Οι οικογένειες προγραμματίζουν συστηματικά το μέλλον, καθώς η δημογραφική γήρανση επιβραβεύει την πρόβλεψη για σύνταξη και παιδεία.
Οι γονείς εξοικονομούν μεθοδικά πόρους για τα παιδιά τους και την εκπαίδευσή τους από νωρίς.

Ελλάδα:


Η Ελλάδα αντιμετωπίζει προκλήσεις στη συνέπεια της αποταμίευσης. Οι περισσότεροι σκέφτονται πιο βραχυπρόθεσμα, συχνά λόγω υψηλού κόστους διαβίωσης και οικονομικής αβεβαιότητας. Τα ελληνικά νοικοκυριά τείνουν να ξοδεύουν περισσότερα καταναλωτικά, ενώ η αποταμίευση είναι συγκριτικά χαμηλότερη από την Κορέα. Επιπλέον, η δημόσια συνταξιοδοτική κάλυψη ισχύει περισσότερο ως βασικό δίχτυ ασφάλειας παρά ως εργαλείο οικονομικού σχεδιασμού.

🧓🏻 Ηλικιωμένοι & Κοινωνική Δομή

Κορέα:


Η χώρα βιώνει αυξανόμενο δημογραφικό πρόβλημα. Με κάτω από 1 παιδί ανά γυναίκα (0,84 το 2020), η Κορέα έχει ήδη καταγράψει μείωση πληθυσμού. Η πίεση για τη διατήρηση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας πέφτει στους νέους, που πρέπει να εργαστούν και να στηρίξουν τους ηλικιωμένους. Η κοινωνική και οικονομική πίεση των νέων οικογενειών είναι έντονη.

Ελλάδα:


Παρόμοιες δημογραφικές προκλήσεις υπάρχουν, αλλά η κοινωνική πίεση είναι πιο μειωμένη όσον αφορά την αποταμίευση και την οικογενειακή υποστήριξη. Η Ελλάδα έχει πιο παραδοσιακά σχήματα οικογενειακής φροντίδας, αν και το δημογραφικό είναι σταθερά ανησυχητικό.

✈️ Διακοπές & Καθημερινές Συνήθειες

Κορέα:


Τα ταξίδια, ακόμη και στο εξωτερικό, γίνονται συχνά και θεωρούνται επένδυση στην ποιότητα ζωής. Το κόστος ενός εξωτερικού ταξιδιού μπορεί να συγκριθεί με ένα εσωτερικό, γεγονός που το κάνει ελκυστικό.

Ελλάδα:


Οι Έλληνες τείνουν να κάνουν διακοπές κυρίως εντός της χώρας, συχνά από οικονομική αναγκαιότητα αλλά και λόγω πολιτισμικής παράδοσης.

🤔 Προσωπική Εκτίμηση

Για μια πραγματικά δίκαιη σύγκριση χρειάζεται αντιπαραβολή οικογενειών με παρόμοια χαρακτηριστικά (εισόδημα, επάγγελμα, αριθμός παιδιών, τόπος κατοικίας). Όμως υπάρχει σαφής επίπτωση ότι:

Στην Κορέα, παρά τον έντονο ανταγωνισμό και το κόστος, υπάρχει πιο οργανωμένη κουλτούρα αποταμίευσης και οικονομικού σχεδιασμού για το μέλλον.

Στην Ελλάδα, η δύσκολη οικονομική κατάσταση και η διαφορετική κοινωνική δομή κάνουν την αποταμίευση δυσκολότερη, και οι επιλογές για ιδιωτική εκπαίδευση και ψυχαγωγία περιορισμένες σε σχέση με την Κορέα.

Αν σου άρεσε το αρθρο μην ξεχασεις να κάνεις like & subscribe στο newsletter~